Disputen

Binnen Io Vivat zijn er verschillende clubs om je bij aan te sluiten. Io Vivat is dan ook zeer trots op de tien Disputen die zij rijk is.

1988

Damesdispuut

Opgericht: 15 november 1988

Damesdispuut Party 'a Saurus

Er zijn weinig dingen zeker in het leven maar bij Damesdispuut Party ‘a Saurus is de dino niet uitgestorven.
Als oudste Damesdispuut van Leeuwarden zijn wij al sinds 1988 elke maandag en donderdag te vinden op de mooiste plek van Leeuwarden, onze mooie Sociëteit. 
Onze Dino staat voor:
  1. A creature whose main purpose in life is to party!
  2. Any beast who enthusiastically indulges in such activities. 
Onze donderdagavond is dan ook pas echt compleet met een biertje in onze hand. Herkenbaar aan onze roze truien maken wij er een geweldige tijd in Leeuwarden van en sluiten we vriendschappen voor het leven. Inmiddels kent ons Dispuut een rijk verleden met meer dan 150 Oud-leden. Damesdispuut Party ‘a Saurus bestaat uit excentrieke dames die boven alles trots zijn op elkaar en op wat we uitstralen als Dispuut.

1988

Illustere

Opgericht: 15 november 1988

Het Illustere Gezelschap der Heeren Les Huîtres Perlières

Het Illustere Gezelschap der Heeren Les Huîtres Perlières, is opgericht op 15 november 1988 door vier studenten van de Hotel Management School Leeuwarden. Zij waren van mening dat hun Lidmaatschap bij Io Vivat Nostrorum Sanitas een extra dimensie moest krijgen; een verbond van gelijkgezinde mannen met gevoel voor klasse, stijl en kwaliteit ontstond. Een groep die zich van de massa onderscheidde door normen en waarden, door kracht en door doorzettingsvermogen om zaken te bereiken die voor anderen onbereikbaar lijken en zijn. Het Dispuut is door de jaren gegroeid tot één van de meest toonaangevende Disputen binnen Leeuwarden. Het Dispuut heeft al jaren de organisatie in handen van verscheidene evenementen en feesten.

1989

Heerendispuut

Opgericht: 5 februari 1989

Heerendispuut Qui Vivra Verra

De dato 5 februari 1989 waren er acht Heeren die vonden dat hun tijd in Leeuwarden wel wat extra’s kon gebruiken. Deze acht Heeren deelde dezelfde gevoelens over ambitie, verkrijging van kennis, creativiteit en bovenal het idee dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Hiernaar vormde zij het Heerendispuut Qui Vivra Verra (Komt tijd komt raad, De tijd zal het leren en Wie leeft zal zien). Na 30 jaar worden deze principes nog hoog gehouden in Leeuwarden net als bij ons actieve netwerk van Oud-leden. Hier en daar zijn er natuurlijk over de afgelopen Jaren wel dingen veranderd, wij blijven toch nog altijd de Heeren van de tijd.

1989

Damesdispuut

Opgericht: 9 november 1989

Damesdispuut Arachne

In 1989 besloten zeven vriendinnen een Dispuut op ter richten: Damesdispuut Arachne, Omnia Mutantur Nihil Interit. (Alles Verandert, Niets Vergaat). Arachne staat voor vriendschap en gezelligheid, die verandert, maar niet vergaat! De leden van Arachne kenmerken zich door gedrevenheid en enthousiasme, creativiteit en ondernemerszin. Maar het allerbelangrijkste is dat ieder elkaar volledig respecteert en altijd bij elkaar kan aankloppen wanneer dat nodig is.

1990

Heerendispuut

Opgericht: 12 november 1990

Broederschap The Real McCoy

Broederschap The Real McCoy, een Groen-Oranje front. De mannen van de Lage Bar die hun territorium niet graag delen met derden. Een vriendschapsband die zo sterk is dat anderen er slechts over kunnen dromen. Een Oud-leden netwerk dat voelt als familie. Broederschap The Real McCoy is niet iets tijdelijks. Niet tastbaar. Niet uit te leggen. Spreek er eens één aan. Trek een tijdje met ze op. Dan gaat het kriebelen. Je voelt je sterker, energieker en de vriendschapsband die er om je heen hangt is immens. Probeer het. Voel het!
Lucratori te Salutant!

1990

Damesdispuut

Opgericht: 5 oktober 1990

Damesdispuut Odd and Seen

Een groep Vreemd en Geziene dames die altijd in zijn voor ludieke acties en zin hebben in gezelligheid, oftewel Damesdispuut Odd and Seen. Dit mooie dispuut is op 5 oktober 1990 opgericht door acht enthousiaste dames. Jarenlang waren wij aanwezig op de Kroeg. Wij zijn even weggeweest, maar nu kleurt Leeuwarden weer fel Oranje! Wij zijn eerlijk en oprecht en delen alles met elkaar. Wij zetten ons in waar mogelijk en vormen samen het Oranje blok. De vriendschappen die zijn ontstaan binnen Damesdispuut Odd and Seen zijn grenzeloos en draagt bij tot geluk en vermindert verdriet, doordat plezier verdubbelt en verdriet gedeeld wordt.
Het leven is mooi als je Vreemd en Gezien bent!

1990

Heerendispuut

Opgericht: 12 december 1990

Heerendispuut Ampelos

Op 12 december 1990 is het Heerendispuut ΑΜΠΕΛΟΣ opgericht door zes Heeren met een voorliefde voor wijn. Waar Ampelos in het leven was geroepen als een wijngilde werd het in 1994 toch uitgeroepen tot volwaardig Heerendispuut binnen Studentenvereniging Io Vivat Nostrorum Sanitas. Ampelos kenmerkt zich door de bourgondische levensstijl waarbij wijn centraal staat. Dat wij graag genieten van wijn en spijs is dan ook terug te zien op onze gerenommeerde evenementen waar wij jaarlijks alles uit de kast halen om voor alle leden twee geweldige avonden te verwezenlijken waar het eten mag smaken en de wijn rijkelijk mag vloeien.
De afgelopen 30 jaar is Ampelos met zijn meer dan 100 Vintage-leden uitgegroeid tot een ware familie, een Blauw-Gele familie, iets wat je voor altijd met trots bij je draagt.
“Een meisje en een glas genezen alle nood, wie niet kust of drinkt is zo goed als dood!”

2014

Heerendispuut

Opgericht: 14 december 2014

Nautisch Heerenverbond Les Gueux

Nautisch Heerenverbond Les Gueux is op 14 december 2014 opgericht uit 2 Jaarclubs, genaamd Apoio Leal en Mickey Mouse. Wat hen in die tijd het meest verbond was de liefde voor het water, vandaar het thema Nautiek. Nog steeds is Nautisch Heerenverbond Les Gueux een hechte groep met een sterke band tussen Oud-leden en Zittende Leden. Ze helpen elkaar waar nodig, en ze brengen het grootste deel van hun studententijd in Leeuwarden met elkaar door. Het stopt echter niet in Leeuwarden. De Oud-leden zijn ook met enige regelmaat op de Kroeg te vinden. Ook is het Nautische nog niet verdwenen, zo doet Nautisch Heerenverbond Les Gueux elk jaar mee met het geweldige ZZZZ en hebben meerdere Leden meegedaan met de Race of the Classics, met het team van Stenden University.

2017

Damesdispuut

Opgericht: 6 juni 2017

Damesdispuut Brût

Bruisend Gilde Brût is opgericht op 6 juni 2017 door het samenkomen van twee Jaarclubs, Saludos à La Vida en Onwijs, die samen graag meer wilde halen uit hun studententijd. Tegenwoordig bestaat Damesdispuut Brût uit een groep Zittende Leden die altijd rond de 15 ligt en hebben ze een mooi Oud-leden netwerk opgebouwd. De meiden van Brût lopen rond in een zwart-gouden trui en staan altijd open voor een gezellige borrel of leuk evenement. Uiteraard mag de Champagne daarbij niet vergeten worden. Het Gildehuis heet El Castillo en kun je vinden boven de terrassen van de Nieuwestad.
Sinds 2022 zijn zij Dispuut geworden.

2020

Damesdispuut

Opgericht: 9 juli 2020

Damesdispuut U.C.E.

Bij Damesdispuut United Confederate Equipe, oftewel U.C.E., proeven de Leden een sfeer van erkenning, motivatie en ondersteuning. De Amerikaanse idealen van overwinning, lef en enthousiasme brengen dit Dispuut tot een open en hechte eenheid waar groots wordt gedacht, warm wordt aangemoedigd en waar alles draait om samenwerking. De Leden van U.C.E. delen met elkaar dé Amerikaanse Team Spirit die leidt tot een sterk en hecht team waar alles mogelijk is; Denk groots en werk hard, vooral samen. De teamspelers zijn te herkennen aan hun onderscheidende Amerikaanse identiteit, de opvallende kleur turquoise en hun actieve aanwezigheid die telkens weer leidt tot het uitspelen van kroegavonden en evenementen. 
United We Stand, Divided We Fall.

Meer weten? App ons!